tisdag, januari 24

MELLANMÅL

mums

5 kommentarer:

  1. LUTHERS KRITIK fråga 2.

    I skrifter om de judiska folken framför Luther att judars hem ska förstöras synagogor brännas, pengar konfiskeras och frihet beskäras. Hans åsikter utnyttjades i  propaganda mellan åren 1933 och 1945.
    Luther kom in i en allt djupare syndanöd tills han efter ett flitigt studerande av Bibeln till slut fick den grundläggande sanningen i Bibeln levande för sig: Att Jesus dog för våra synder och genom tron på Jesus blir vi rättfärdiggjorda.
    Han protesterade mot den katolska kyrkans förvanskningar av den bibliska läran, religiösa missbruk, t.ex. avlatshandel (människor lurades att tro att de kunde köpa sig fria från syndastraffen) och andra läror påhittade av människor.


    HANS ÄNDRINGAR

    • Människan kan nu bara bli frälst genom tro, och inte genom handlingar som tidigare
    • Bibeln är det enda som människan skall rätta sig efter. Inte efter vad någon påve eller annan högt uppsatt person säger
    • Präster måste predika, undervisa. Detta skall ske på folkets språk
    • Gudstjänsternas psalmer och sånger skall vara på folkets språk
    • Den kristne skall leva och verka i samhället. Präster får gifta sig. Endast män får bli präster
    • Avlatsbreven försvann. Man kunde nu bara få förlåtelse om man uppriktigt ångrade sig och ville bättra sig.



    VAD JAG TYCKER

    Jag tycker det är helt sjukt att ha såna åsikter om judar. Varför egentligen? Bara onödigt.. nazist är han! Förutom det så hade han några bra ändringar, som ärlighet för förlåtelse osv. Han ändrade några grejer i kyrkan som bara gick efter sånt som han stört sig på kanske. Så han ändrade det bara. Inte mycket som någon annan kkan säga imot, såna grejer också altså. Men hur bra lag är det att bara män får bli präster? Maktgalen eller nått, så hilma värdelöst. Hatar hur det va bak där i tiden. Och låt judarna vara, skilnaden är bara deras tro. Vad är grejen?

    SvaraRadera
  2. KYRKANS MAKT
    1500TALET & IDAG fråga 3.



    KYRKANS MAKT 1500TALET

    det fanns mer kyrkor och de hade dessutom mycket mer makt på den tiden. Folk brydde sig mer, de var tvungen att gå till kyrkan och be varje söndag. Dom trodde seriösare. Så kyrkan hade mer makt en idag. Ville kungen ha nått sagt så gick det igenom prästerna. Hade pratade med alla präster och det gick vidare till folket genom dom istället. Den 1 januari 2000 ändrades relationerna mellan Svenska kyrkan och staten, vilket gör att kyrkan inte längre officiellt kallas statskyrka. Svenska kyrkan är dock fortfarande till viss del styrd av riksdagen. Oavsett relationen till staten ser sig Svenska kyrkan som en folkkyrka. Svenska kyrkan är det största samfundet inom Lutherska världsförbundet.


    KYRKANS MAKT IDAG

    Idag så är det inte många som går till kyrkan. Det är väl bara dom som verkligen tror. Och det är inte lika många idag som förr. Inget händer om man inte går dit. Nu är det bara om man vill eller orkar. Och vi är ju latare idag. Det leder till att kyrkan då inte har lika stor makt idag.

    SvaraRadera
  3. KRISTENDOMEN PÅVÄRKAT
    fråga 4.


    Genom historien har Sverige som land påverkats av kristendomen dels genom de sju budorden, vars tankar många moraliska lagar och faktiska lagar i Sveriges nutida form bygger på. Dessutom har kristendomen bidragit med högtider så som julafton, påsk samt liknande högtider. Dessa högtider har visserligen i en stor utsträckning sekuliserats, men de kommer i grund och botten från Kristendomen.

    SvaraRadera
  4. ORTODOXA

    De ortodoxa kyrkorna är kyrkor som har sitt ursprung i östra medelhavsområdet de första århundradena.
    Ortodox är ett grekiskt ord och betyder rätt troende. Den ortodoxa kyrkan är den ursprungliga Kyrkan, som grundades av Kristus själv. I den ortodoxa kyrkan har apostlarnas muntliga och skriftliga undervisning bevarats och kommer att bevaras oförändrad i alla tider.

    Antalet medlemmar inom den ortodoxa kyrkan är ca 200 miljoner. Den viktigast av dem är påsken, man börjar påskaftonen med fyrverkerier och klockringning, man har också ett litet hämndmoment där man kastar in en docka i elden, dockan ska föreställa Judas.
    Han var den person som skickade Jesus till döden, han var också en av Jesus 12 lärjungar. Under kvällens påskfirande går människorna i procession runt kyrkan, att gå i procession betyder att man går runt runt sakta. Vid midnatt ropar man ” Kristus är uppstånden” och då jublar och kysser människorna varandra.

    I den ortodoxa kyrkan konfirmerar man barnet efter dopet, då man smörjer barnet med helig olja. Istället för att doppa huvudet i en skål så doppar man hela kroppen under vatten, som ett offer till gud så lägger man i en hårlock från barnet.
    En man som har vigts till präst kan aldrig ingå i ett äktenskap, fast män som redan är gifta kan bli präster, men inte biskopar. Inom den ortodoxa kyrkan är skilsmässa inte förbjuden, och man får gifta om sig på nytt.

    SvaraRadera
  5. HUR HAR KRISTENDOMEN PÅVERKAT SVENSKA SAMHÄLLETS TRADITIONE, LAGAR OCH VÄRDERINGAR KRING RÄTT OCH FEL, GENOM HISTORIEN OCH FRAM TILL IDAG? FRÅGA 4

    Att sverige blev kristet var det största som någonsin hänt i historien. Men på senare tid har religionen betytt mindre och mindre, väldigt snabbt.
    Våra Svenska lagar har grundats mycket på Biblen och dess värderingar, som alla människors lika värde, rättvisa, att vi måste ta hand om de svaga och utsatta.
    Innan kristendomen kom hit till Sverige, så hängde allt på släkten. Alla människor sågs som medlemmar i en släkt, det innebar att släkten hade ansvar för vad andra släktmedlemmar gjorde och hur de handlade.
    Man bestämde om någon var skyldig till något brott genom att utföra prov, till exempel om någon trodde att en person var häxa så skulle man kasta ut den personen ner i en sjö, och om de flöt när de kom ner i vattnet så var de häxa, men om de inte flöt så sjönk de, vilket innebär att de drunknade. Människorna var alltså mycket vidskepliga.
    Innan kristendomen kom till Sverige hade kvinnorna haft en mycket liten roll i samhället, vilket ändrades när man även började söka rättvisa för dem. Kristendomen var mycket viktig för kvinnorna, eftersom det stog i Bibeln om människors lika värde, och att kvinnor skulle få komma till paradiset likaväl som män.
    Kristendomen har också påverkat det demokratiska tänkandet hos människor i Sverige.
    Men det var inte bara det här som förändrades eller påverkades, även hela människosynen och alla områden i kivet, sättet att tala och umgås, kulturen, konsten, musiken, utbildningen, vetenskapen osv.

    SvaraRadera