fredag, januari 13

TROLOLLOL






so true


5 kommentarer:

  1. De ortodoxa kyrkorna är kyrkor som har sitt ursprung i östra medelhavsområdet de första århundradena e.Kr. [1] I en snävare mening syftar begreppet på ett tjugotal självständiga nationellt präglade samfund utan en gemensam högsta instans.
    Ortodox är ett grekiskt ord och betyder rätt troende.

    Den ortodoxa kyrkan är den ursprungliga Kyrkan, som grundades av Kristus själv.

    I den ortodoxa kyrkan har apostlarnas muntliga och skriftliga undervisning bevarats och kommer att bevaras oförändrad i alla tider.

    Antalet medlemmar inom den ortodoxa kyrkan är ca 200 miljoner.

    det finns bara ett fåtal antal bänkar för dem äldre och handikappade, och under mässan måste man antagligen stå upp eller ligga ner på knä.

    Den viktigast av dem är påsken, man börjar påskaftonen med fyrverkerier och klockringning, man har också ett litet hämndmoment där man kastar in en docka i elden, dockan ska föreställa Judas.

    Judas var den person som skickade Jesus till döden, han var också en av Jesus 12 lärjungar. Under kvällens påskfirande går människorna i procession runt kyrkan, att gå i procession betyder att man går runt runt sakta

    Vid midnatt ropar man ” Kristus är uppstånden” och då jublar och kysser människorna varandra.

    Istället för att doppa huvudet i en skål så doppar man hela kroppen under vatten, som ett offer till gud så lägger man i en hårlock från barnet.

    I den ortodoxa kyrkan konfirmerar man barnet efter dopet, då man smörjer barnet med helig olja.

    En man som har vigts till präst kan aldrig ingå i ett äktenskap, fast män som redan är gifta kan bli präster, men inte biskopar. Inom den ortodoxa kyrkan är skilsmässa inte förbjuden, och man får gifta om sig på nytt.

    SvaraRadera
  2. LUTHERS KRITIK

    I skrifter om de judiska folken framför Luther att judars hem ska förstöras synagogor brännas, pengar konfiskeras och frihet beskäras. Hans åsikter utnyttjades i nazisternas propaganda mellan åren 1933 och 1945.
    Luther kom in i en allt djupare syndanöd tills han efter ett flitigt studerande av Bibeln till slut fick den grundläggande sanningen i Bibeln levande för sig: Att Jesus dog för våra synder och genom tron på Jesus blir vi rättfärdiggjorda.
    Luther protesterade mot den katolska kyrkans förvanskningar av den bibliska läran, religiösa missbruk, t.ex. avlatshandel (människor lurades att tro att de kunde köpa sig fria från syndastraffen) och andra läror påhittade av människor.


    HANS ÄNDRINGAR
    • Människan kan nu bara bli frälst genom tro, och inte genom handlingar som tidigare
    • Bibeln är det enda som människan skall rätta sig efter. Inte efter vad någon påve eller annan högt uppsatt person säger
    • Präster måste predika, undervisa. Detta skall ske på folkets språk
    • Gudstjänsternas psalmer och sånger skall vara på folkets språk
    • Den kristne skall leva och verka i samhället. Präster får gifta sig. Endast män får bli präster
    • Avlatsbreven försvann. Man kunde nu bara få förlåtelse om man uppriktigt ångrade sig och ville bättra sig.


    VAD JAG TYCKER
    Jag tycker det är helt sjukt att ha såna åsikter om judar. Varför igentligen? Bara onödigt.. nazist är han! Förutom det så hade han några bra ändringar, som ärlighet för förlåtelse osv. Han ändrade några grejer i kyrkan som bara gick efter sånt som han stört sig på kanske. Så han ändrade det bara. Inte mycket som någon annan kkan säga imot, såna grejer också altså. Men hur bra lag är det att bara män får bli präster? Maktgalen eller nått, så hilma värdelöst. Hatar hur det va bak där i tiden. Och låt judarna vara, skilnaden är bara deras tro. Vad är grejen?

    SvaraRadera